16.10.09

Осъзнато сънуване

"Насън човек е в състояние напълно да контролира всичко, което се случва, ако изпълни две прости условия. Първо, трябва да осъзнае, че това е сън. Второ, трябва да знае, че „тук" може да прави всичко, което пожелае."
Вадим Зеланд

Осъзнатото сънуване е състояние на съзнанието, по време на което човек спи и в същото време осъзнава, че спи. Терминът “осъзнато сънуване” или “ясно сънуване” (lucid dream) е въведен от холандския психиатър Фредерик Уилямс Ван Еден през 1913 г. Преди да бъде въведен терминът “осъзнатo сънуване”,това състояние било наричано по различен начин: сън на знанието, полусън, сънувана истина, сън на опита, ясен сън, съзнателен сън, граничен сън, сън на силата, буден сън и др.
Осъзнатото сънуване може да бъде използвано за усъвършенстване на личността, развиване на по-висока самоувереност, творческо решаване на проблеми, научни наблюдения на връзката между ума и тялото, преодоляване на кошмари, разбиране на подсъзнанието ви, получаване на вдъхновение, трансформиране и разбиране на сексуалността, придобиване на нови умения или усъвършенстване на стари, отказване от вредни навици и лекуване, довършване на дела, за които нямате възможност в будния си живот, мисловно моделиране, емоционално пречистване, изследване на възможния изход от дадено решение, проектиране и създаване на позитивно бъдеще, репетиране за будния живот, отваряне към трансцедентални преживявания, медитация и път към просветление.
Осъзнатото сънуване може да бъде използвано като метод за духовно израстване. Според Чарлс Беля, таоистки учител, сънят е “естествено време за практикуване на медитация”. Той твърди, че “един час медитация по време на сън е равна на един месец практика в будния живот”. Според други автори, крайната цел на практиката на будното сънуване е постигане на Върховната Реалност.
В традиционната западна култура сънищата не се смятат за важни и хората не им обръщат внимание. В други култури обаче, както при племето сенои например, сънищата са от изключително значение – те помагат за подобряване качеството на будния живот.

от книгата на Ивайло Станев-Изкуството на Осъзнатото Сънуване
http://www.beinsadouno.com


ТЕХНИКИ:Lucid Dreaming
1."Осъзнатото сънуване действително може да бъде предизвикано целенасочено. За целта е необходимо да научите разума си да си задава въпроса: „Дали това наистина се случва?". Не е трудно да се направи, ако действително го искате. Процедурата на обучение на разума е проста, но изисква целенасочено внима¬ние. През деня трябва най-малко десет пъти да си задавате този въпрос. За това ще ви помогне вашият вътрешен Над¬зирател. Поръчайте му постоянно да ви ръчка - спите ли или не? Трябва да отговаряте максимално осъзнато, за да бъде това действително контрол, а не рутинна процедура. Отърсете се, огледайте се, преценете ситуацията - дейст¬вително ли всичко върви нормално или се случва нещо подозрително? Ако бъдете достатъчно упорити, скоро ще се събудите в сънуването си.
Предстои ви да се убедите, че да си зададете въпроса поне десет пъти през деня е доста трудно. Просто ще за¬бравите. За да се получи, наистина трябва много да го желаете. В зависимост от силата на намерението ви може да преживеете осъзнатото сънуване след няколко дена или след няколко месеца.
Ако вкъщи имате часовник, който бие, той може да ви помогне. Всеки път, когато бие, включвайте своя Надзирател, за да ви попита спите ли или не. Биенето на часовника ще се превърне в котва, в повод за осъзнатостта. След като го чуете насън, по навик ще разбутате Надзирателя си, а той ще събуди разума ви. Вероятно ще намерите и други поводи, при условие че можете да ги чуете насън. Но не си струва да свързвате въпроса със сигнали, които не ще можете да чуете насън. Например ако го свързвате с телефонния звън, няма да си зададете въпроса, докато не ви се присъни този звън.
Общо взето, принципът е да си създадете навика постоянно да си задавате въпроса за реалността на ставащото. Отговорът не бива да е машинален, а осъзнат."

Извадка от Шепотът на утринните звезди,Втора книга от поредицата „Транссърфинг на реалността” - Вадим Зеланд

2.Техника “проверка на релността”

Това е най-често използваната и една от най-лесните на пръв поглед техники за индуциране на осъзнати сънища. запитайте се “Буден ли съм или сънувам в този момент?” “Сънувам ли, или не”. Задавайте си го по няколко пъти - и преди лягане, и веднага след ставане (възможно е да имате фалшиво събуждане – сън в съня). Изследвайте вашите сънища и вижте за често повтарящи се действия. Всеки път, когато срещнете тези действия в будно състояние, правете проверка на реалността. Така има вероятност при една от поредните проверки да разберете, че сте в сън. Честите проверки в будно състояние имат за цел да държат постоянно активна онази част от съзнанието ви, която извършва критичност на реалността.

от книгата:Изкуството на осъзнатото сънуване-Ивайло Станев


3.Техника МИОС
Тази техника е разработена от д-р Стивън Лаберж,. Забелязъл е, че всеки път, когато си каже преди заспиване “Тази нощ ще имам осъзнат сън”, вероятността да преживее това състояние на сънуване се увеличавала многократно.
1. Преди да си легнете си кажете, че ще се събудите и ще записвате сънищата си след всеки период на сънуване
2. се събудите, опитайте се да си спомните колкото се може повече детайли от съня
3. След това си кажете, че следващия път, когато сънувате, ще разберете, че сънувате

от книгата на Ивайло Станев-Изкуството на Осъзнатото Сънуване
http://www.beinsadouno.com


4.Техника на самовнушението
Тази техника, за разлика от МИОС, изисква ненапрегнато намерение за осъзнато сънуване. Техниката се състои в това, преди заспиване да се отпуснете напълно и след това да си обещаете, че тази нощ или някоя от следващите нощи ще преживеете осъзнат сън. Очаквайте съня, но без да насилвате нещата или да го ограничавате с някаква форма или време.

от книгата на Ивайло Станев-Изкуството на Осъзнатото Сънуване
http://www.beinsadouno.com

повече информация -
wikipedia.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар