16.10.09

Наука

Цикъл на съня
По време на сън, човек преминава през четири фази, които продължават около 90-120 минути. Сънища могат да се появят във всяка от фазите, но най-ярките и запомнящи се, се появяват в последната фаза (така наречената фаза на Бързите Очни Движения (БОД)). Тези няколко фази се повтарят средно около четити-пет пъти на нощ, но могат да се повторят цели седем пъти максимално. Следователно, човек може да има няколко различни сънища на нощ. Повечето хора обаче, помнят само тези сънища, които са близо до часа на събуждане. Но само поради факта че не помните сънищата си, не означава че не сте сънували. Някои хора могат да се закълнат, че не сънуват нищо, но истината е, че те просто не помнят.


Фазите на съня
Някои изследователи твърдят, че има четири фази на съня, но други - че те са пет. Те смятат, че първите пет-десет минути когато заспиваме, също е фаза от съня, но тя по-скоро е фаза на преминаване към съня. Докато останалите фази се повтарят по време на цикъла, тази фаза се появява само веднъж докато заспиваме. Порада тази причина, тя не може да бъде смятана за отделна фаза.

Първа фаза: В тази фаза на съня, очите се въртят бързо на всички страни и за това тази фаза се нарича още фаза на бързите очни движения (БОД). БОД фазата се появява до 90-100 минути след заспиване. Кръвното налягане се покачва и ударите на сърцето и дишането се засилват и стават непостоянни. Мускулите се парализират и човек спира да може да мърда. Тази фаза може също така да се нарече "делта спане" и е най-тонизиращата фаза на съня.

Втора фаза: Навлиза се в лекото спане. Тази фаза се характеризира като фаза на небързите очни движения (НБОД), мускулите се отпускат и релаксират и ударите на сърцето се забавят. Тялото се приготвя да навлезе в дълбок сън.

Трета и четвърта фаза: Също се характеризират като НБОД фази и са фазите на дълбокия сън, като четвъртата е по-интензивна от третата. Температурата на тялото намалява и мускулите се отпускат напълно. Тялото се намира в дълбок сън.

Тези фази се повтарят периодично по време на нощния сън.

източник: http://sanovnik.start.bg/article.php?aid=14013


Загадки около съня. Загадка първа „Който спи, вечеря!“
Вярно или невярно?

Поговорката датира от ХVIII век. Това бил надпис на стената на общежи-тия за пътници: тези, които искали да наемат стая, трябвало да вечерят там. Според науката, е тъкмо обратното – на
този, който вечеря, по-късно му се доспива. От историческа гледна точка, поговорката „Който спи, вечеря.“ има логично обяснение. От медицинска гледна точка, може би, ще бъде по-добре да се каже „Който вечеря, спи/заспи-ва.“ Противно на това, което поговорка казва, за предпочитане е да се вечеря преди да се заспи! След като ядеш, ти се доспива. В действителност, през нощта, ние изразходваме по-малко енергия, отколкото – през деня, но този разход не е нулев. Мозъкът се нуждае от захар постоянно. Освен това, тялото ни кара да разбираме, че е трудно да се спи, когато си гладен. Ако гладът възникне през нощта, той ни събужда, а може да причини и дискомфорт, свързан с хипогликемия при по-слаби хора. Опити с животни показват, че гладът може да елими-
нира изцяло съня им.Като цяло, по-богата диета увеличава общото време на сън. Обемът и характерът на погълнатата храна влияят върху продължителността и разпределението на различните стадии на съня. Правени са опити с плъхове, които, когато са хранени добре, спят подълго. При хората, усвояването на въглехидрати увеличава в рамките на 30 до 60 минути след поглъщането им, тенденцията към сънливост. Храната, богата на белтъчини, напротив, подобрява тяхната кондиция. Спящите малко ядат много. Защо? Храната, богата на въглехидрати, предизвиква секреция на инсулин, хормон, който на свой ред поражда увеличаване на серотонина. Тази субстанция е включена в ускоряването на чувството на ситост, но също така е един от причинителите на заспиването. Освен това, все повече хора, страдащи от затлъстяване, признават, че спят по-малко. Намалено време за сън е свързано с намаляване на хормона на ситостта -серотонинът. Храна, богата на протеини, намалява синтеза на серотонина и по този начин позволява под държането на бдителност. Поглъщането на големи количества храна влияе зле на съня. Можем да добавим, че „ Който яде много, спи твърде зле.“ За да се ускори заспиването, е необходима сравнително ниска температура. Ако вечерята е обилна, храносмилането, което повишава телесната топлина, продължава по-дълго и застрашава почивката през нощта. По същата причина, по-добре да се изчака поне 1 час и 30 минути след ядене, преди лягане.
В крайна сметка, ако актуализираме в светлината на знанието тази поговорка, днес тя би звучала така: „Който се храни правилно, ще спи добре.“ Сънят представлява една трета от живота ни,
изглежда толкова естествен и, все пак, е резултат на дълга еволюция. Но какво знаем за съня
и шествието от очарователни явления, свързани с него: сънищата, сомнамбулизма (вид раз-
стройство на съня - ходене по време на сън),или - нарколепсията (неконтролируем подтик
за сън навсякъде и по всяко време. Софи Фльори

източник: списание БГ Наука бр.23:
http://nauka.bg/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=12164

Няма коментари:

Публикуване на коментар