16.10.09

Филми

Inception / Генезис 2010

Опитния крадец Дом Коб е един от най-опасните в своя занаят. Той знае как да извлича ценна информация и тайни от подсъзнанието на заспалите хора. Заради това умение, той е много търсен от различни институции за корпоративен и промишлен шпионаж. Той обаче постига такава слава, че единственият му изход е да се превърне в беглец, като всичко, което е обичал му е било отнето. В Inception се разказва за една последна поръчка, която той поема и ако я изпълни, тя ще му върне живота. Дом, обаче трябва да осъществи невъзможното - Генезис. Той трябва да направи точно обратното - не да извлече тайната, а да я насади в един болен мозък, като така осъществи най-перфектното престъпление. Нищо, обаче не може да подготви Коб и екипът му за срещата с един от най-опасните хора на света.

Waking Life / Осъзнат живот (2001)
Waking Life is about a young man in a persistent lucid dream-like state. The film follows its protagonist as he initially observes and later participates in philosophical discussions that weave together issues such as reality, free will, the relationship of the subject with others, and the meaning of life. Along the way the film touches on other topics including existentialism, Situationist politics, posthumanity, the film theory of André Bazin, and on lucid dreaming itself.



The Science of Sleep / Наука за съня
Изобретателният режисьор Мишел Гондри предприема сюрреалистично пътуване из съзнанието на интровертен, но доста креативен мъж, чийто опити да балансира между колоритните си сънища и грубата реалност са усложнени от появата на красива жена в живота му. Срамежливият Стефан се завръща в родния си град, за да започне нова работа. Когато перспективното предложение не успява да удовлетвори очакванията му, Стефан се успокоява благодарение на близката си връзка с щурата му съседка Стефани.


Open Your Eyes / Отвори очи (1997)
Цезар (Едуардо Нориега) – мъж, който има голям успех сред жените, се запознава на парти на своя най-добър приятел с изключителната красавица София (Пенелопе Крус). И макар че тя е гадже на приятеля му, той се влюбва в нея. Положението се усложнява и от това, че самият Цезар има връзка с ужасно ревнива дама. Тя умишлено предизвиква автомобилна катастрофа, в която той оцелява, но е обезобразен. Отчаян, Цезар смята, че е настъпил краят за него. Но всъщност това е само началото. Предстоят да се случат неща, които той не е допускал и в най-големите си фантазии. В тяхното дъно е загадъчната красавица.

Paprika / Паприка (2006)
Пригответе се за потапяне в света на фантазията, където реалността и сънищата се преплитат в калейдоскоп от визуална гениалност. Тази вълшебна приказка разказва за революционна машина, която позволява на учените да записват сънища.
След като машината е открадната, смел детектив и брилянтен терапевт обединяват силите си, за да я върнат, преди тя да попадне в ръцете на ,,терорист на сънищата“. Впечатляващата японска анимация е дело на известния режисьор Сатоши Кон.



Spirited Away / Отнесена от духовете
Най-касовият японски филм на всички времена, това е последното фантастично творение на майстора на анимацията Хаяо Миядзаки. Изумително призрачно приключение, изпълнено с екшън, съспенс, странни създания и човешки персонажи, Отнесена от духовете е върха на анимационното фентъзи. Изгубила се сред изоставен лунапарк, малката Чихиро скоро намира родителите си, превърнати в прасета, а самата себе си - на ръба на невидимостта.



The Machinist / Механикът (2004)
Тревър Резник, механик, страда от безсъние. Но това не е обикновена иномния. Тревър не е спал от една година. Изтощението е довело до шокиращо влошаване на физическото и умственото му здраве. Отначало колегите му се отнасят с подозрение към външния му вид и странят от него, а после се обръщат срещу Тревър след участието му в нещастен инцидент във фабриката, при който един човек губи ръката си. Те обвиняват Тревър за злополуката. Той вече е пречка за себе си и за останалите и колегите му искат да се махне. Преследван от чувство за вина, срамът на Тревър се превръща в подозрение, а после и в параноя, когато изглежда, че колегите му са се наговорили и искат уволнението му - или по-лошо. Първо Тревър намира загадъчни бележки, оставени в апартамента му. После разбира, че тайнствения работник, замесен в инцидента, не съществува. Дали тези мистерии не са част от заговор, който да подлуди Тревър? Или губи разсъдъка си от умора и изтощение? Решен да открие отговора, Тревър разследва старнните случки, които превръщат света му в безсънен кошмар. Колкото повече научава, толкова по-малко му се иска да знае.


The Good Night / Спокойна нощ (2007)
Филмът фокусира върху мъж в криза на средната възраст, който търси съвършенството в един несъвършен свят. Той трябва да се сблъска с реалността - в истинският свят не съществуват такива перфектни образи като тези, с който хората са засипвани във всекидневния живот.




Groundhog Day / Омагьосан ден (1993)
Циничен метеоролог в командировка открива, че преживява отново един и същ ден, докато не стане по-добър човек.






Total Recall / Зов за завръщане (1990)

Годината е 2084. Дъг Куейд (Арнолд Шварценегер) е запленен от постоянно повтарящите се сънища за пътуване до Марс. Съпругата му (Шарън Стоун) го обвинява, че фантазира, само за да се измъкне от еднообразния си живот, но Куейд не може да се откаже от невероятните видения.
Привлечен от една бляскава реклама, той попада в странна агенция за пътувания. Тук фантазиите се имплантират в съзнанието на онези, които жадуват да превърнат мечтите си в реалност. Куейд се впуска във възбуждащото приключение като си пожелава ролята на таен агент на Марс… Но нещо се обърква при процедурата, отключвайки опасни мисли, изтрити от паметта му… Кой е той? Коя самоличност е вярната? Коя действителност е истинската?




The Matrix / Матрицата (1999)
Когато красива непозната (Кари-Ан Мос) отвежда компютърния хакер Нео (Киану Рийвс) в мрачния подземен свят, той открива шокиращата истина, че светът, който познава е една илюзия, създадена от високоразвит изкуствен интелект. Нео се присъединява в битката на легендарния и опасен бунтовник Морфеус (Лорънс Фишбърн) да унищожи илюзията, която поробва човечеството. Сега всеки ход, всяка секунда, всяка мисъл се превръща в битка как да оцелееш – как да излезеш от Матрицата.




Ванила Скай / Vanilla Sky (2001)
Всъщност, какво е реалността? "Ванила Скай"
Вестникарският магнат Дейвид Еймс /Том Круз/ среща любовта на живота си София /Пенелопе Крус/ и прави една-единствена грешка, която преобръща живота му. В търсене на собственото му "аз", животът му се превръща в един невероятен низ от романтика, съмнения, любов, секс и мечти. Филмът преминава през обрати, които объркват чувството ни за реалност.




Dreamscape (1984)
Правителството на САЩ е предприело сложен проект за материализиране на сънищата, чрез който хората да могат да се пренесат в тях. При опит обаче човек умира в съня си от сърдечен удар и Алекс Гарднър заподозрява един от физиците в умишлено убийство. Той ще трябва да намери начин да спре огромната сила, до която са се добрали група професори и да предотврати смъртта на нови невинни жертви.







Няма коментари:

Публикуване на коментар